Ga terug naar overzicht

13 maart...één jaar later

Geniet online mee van wereldwijd initiatief.

Zaterdag 13 maart is het exact één jaar geleden dat wereldwijd theaters hun deuren moesten sluiten vanwege Corona. Een moment om bij stil te staan.

Zestig landen vieren op die dag de kracht van theater via de gratis livestream theaterbeleving ‘Wit Konijn, Rood Konijn’. Stipt om 20.00 uur gaan acteurs in theaters over de hele wereld het toneel op om de kracht van theater te tonen. Een internationale viering van inspiratie, verbeeldingskracht en het bewijs dat creativiteit altijd tegenslag kan weerstaan.

In Nederland spelen acteurs als Rosa da Silva, Pierre Bokma, Huub van der Lubbe en Nhung Dam het stuk in een selectief aantal theaters. En jij kunt er online bij zijn.

Het liefst had iedereen dit weer met publiek in een volle zaal laten plaatsvinden, maar via deze livestream zetten we onze deuren virtueel open in afwachting van betere tijden.

Via de collega's van o.a. theater De Spiegel kun je een gratis kaartje bemachtigen. Wel even vooraf aanmelden via deze link

Veel plezier met deze grootse, internationale theaterbeleving vanuit je huiskamer.

 

Achtergrond: onvoorbereid en slechts één keer in je leven spelen

De acteur stapt het toneel op om Wit Konijn, Rood Konijn te spelen. De tekst van het stuk zit in een verzegelde envelop. De acteur opent deze envelop. Met de stapel beschreven vellen in de hand beginnen ze, geheel onvoorbereid, aan een eerste lezing die meteen de definitieve uitvoering is. Dat geeft de kracht aan van de prilheid, het eenmalige en niet-herhaalbare van het theater.

Samen met het publiek ontdekken ze tijdens het lezen en spelen de inhoud van de internationale theaterhit Wit Konijn Rood Konijn van de Iraanse schrijver Nassim Soleimanpour. Dit stuk is sinds de première tien jaar geleden in meer dan 25 talen vertaald, waaronder in het Nederlands en is al duizenden keren opgevoerd. En steeds door andere acteurs. Want wie het één keer gespeeld heeft, kent het stuk, en mag het niet nog een keer spelen.

Elk theater zal wereldwijd in zijn eigen tijdzone om 20.00 uur aanvangen met de voorstelling, ieder in de eigen taal. De kracht van theater zal 24 uur lang over de aardbol zinderen.

 


Ga terug naar overzicht