Ga terug naar overzicht

Martijn & Stefan Blaak

Canto Ostinato

Categorie: Klassiek, Muziek
Datum: 23 FEB 2019Zaal: Rabozaal
Tijdstip: 20:00Prijs: € 22,50, incl. drankje

De gebroeders Blaak behoren tot de top van de pianoduo’s van hun generatie. Beiden zijn in 2003 cum laude afgestudeerd aan de Messiaen Academie bij Fred Oldenburg en Pierre Ruhlmann. Ze zijn veel gevraagde solisten die in heel Europa optreden. Ze spelen ook regelmatig voor radio en televisie.

Canto Ostinato van onze landgenoot Simeon ten Holt wordt gerekend tot de minimalistische muziek. Ten Holt componeerde het stuk tussen 1973 en 1976, al spelend aan het klavier. Hij gaf het de naam Perpetuum. Het werk bestaat uit ruim honderd losse secties in bes mineur die alle niet meer dan een paar maten lang zijn. Uiteindelijk heeft de componist Andries Hubers deze secties samengevoegd tot één partituur. Simeon ten Holt bewerkte deze compositie nog vaak, zodat er uiteindelijk vele versies ontstonden. Kort voor de première in 1979 bedacht hij de naam Canto (kort motief) Ostinato (herhaling). De tijdsduur van het werk kan variëren van 60 minuten tot enkele uren. De partituur heeft één hoofdpartij die door accolades wordt aangegeven. Deze basale vorm van het stuk kan door één pianist gespeeld worden. Verder staat onder de hoofdpartij een extra partij voor de linkerhand en boven de hoofdpartij nog twee partijen voor de rechterhand. De partituur is in wezen een schets: uitvoerenden hebben grote vrijheid in tempo, accenten en herhalingen. Ten Holt had zelf een voorkeur voor een uitvoering met vier vleugels. Vanavond vindt de uitvoering plaats op twee vleugels zonder pauze. Ze zal ongeveer 1½ uur duren. 

Lees meer
Ga terug naar overzicht
Onze bezoekers keken ook naar:

Emma wil Leven

Lisse Knaapen

Actrice Lisse Knaapen stapt in de rol en het hoofd van Emma en vertolkt zo Emma’s twijfels, angsten en geestige observaties. We zien een jonge vrouw die verlangt naar controle maar daardoor die controle juist verliest. En dat terwijl Emma wil leven…

Vr
22 Mrt
20:15
Toneel

Edsilia Rombley

The Piano Ballads & More

Edsilia presenteert eigen nummers afgewisseld met geweldige covers die zij op sprankelende wijze weet om te toveren tot een eigen geluid. Haar persoonlijke anekdotes, gevoel voor humor en interactie met het publiek maken The Piano Ballads & More tot een intense show die ontroert en vermaakt.

Za
06 Apr
20:15
Muziek