Ga terug naar overzicht

Nicolas Dings winnaar kunstopdracht Molijn

Nicolas Dings heeft de opdracht gekregen voor een beeld ter ere van François Adriaan Molijn (1853-1912) in Nunspeet. De kunstcommissie van het Van den Broek Lohman Fonds Nunspeet selecteerde drie kunstenaars en adviseerde het bestuur te kiezen voor het ontwerp van Dings. Daarbij is de mening van Nunspeters meegewogen. Nicolas Dings zal een aluminium beeld van 2,50 meter hoog maken, dat van binnenuit kleurrijk verlicht wordt. Voorjaar 2017 zal het kunstwerk geplaatst worden aan de voorzijde van ons gebouw.

Nicolas Dings' uitgangspunt is een iconisch portret van Molijn, waarbij Molijn staand wordt afgebeeld, samen met zijn hond. Dings zorgt dat het gezicht van Molijn duidelijk te herkennen is. Hij combineert het portret op innovatieve wijze met verhalen over de Veluvine verffabriek, die hij een plaats geeft in de mantel van Molijn. Het kunstwerk zal 's avonds van binnenuit verlicht worden, waarbij het langzaam van kleur verandert, als ode aan de verfindustrie.

De inwoners van Nunspeet beoordeelden het ontwerp van Dings als ingenieus, dynamisch en interessant voor jong en oud. De kunstcommissie roemt het spannende en gelaagde ontwerp, de subtiele verbinding met de Veluvine verffabriek en de toegankelijkheid. Het beeld is benaderbaar vanwege de speelse toevoeging van het hondje (een verwijzing naar het oude fabrieksmerk) en door de semi-transparante mantel met de elementen uit de historie van de fabriek. De sokkel nodigt uit om te gaan zitten, wat uitstekend aansluit bij de beoogde functie als ontmoetingsplek.

NICOLAS DINGS Nicolas Dings (Tegelen, 1953) studeerde aan de Academie Beeldende Kunsten Maastricht en aan de Rijksakademie in Amsterdam. In zijn beelden en tekeningen tast hij het grensgebied tussen officiële kunst en volkskunst af, door te kiezen voor een eigen esthetiek en functionaliteit. Dings krijgt regelmatig kunstopdrachten voor de openbare ruimte. De kunstcommissie meent dat het ontwerp van Dings voor het beeld van Molijn de beste aansluiting vindt bij Nunspeet en haar omgeving.

KUNSTOPDRACHT Om meer bekendheid te geven aan Molijn zelf, maar ook zijn uitzonderlijke sociaal-maatschappelijke betekenis te verbeelden, werden Nicolas Dings, Herman Lamers en Marcel Smink gevraagd om een kunstwerk te ontwerpen. Deze ontwerpen zijn gepresenteerd aan de kunstcommissie en aan de Nunspeters. In totaal hebben 162 inwoners hun stem uitgebracht. Hun meningen en die van 200 leerlingen van het Nuborgh College Veluvine hebben meegewogen in de keuze van de kunstcommissie voor het winnend ontwerp.

De kunstcommissie wordt bijgestaan door Véronique Baar (kunstadviseur QKunst) en bestaat uit Ben van Wendel de Joode (Van den Broek Lohman Fonds Nunspeet), Hannelore Bosch (directeur Veluvine), Ronald Cleijssen (bedrijvenkring Nunspeet / Nunspeet uit de kunst), Margot Jongedijk (conservator Noord-Veluws Museum), Wilco Scheffer (architect Veluvine), Ingrid Slaa (coördinator Nunspeet uit de kunst) en drie leerlingen van het Nuborgh College Veluvine: Marie-Christie Kleiberg, Laura Russchen en Joëlle Visser.


Ga terug naar overzicht