Ga terug naar overzicht

Opening expositie Gonny de Bekker en Joop Erbé

Zaterdag 25 maart opende de werkgroep Beeldende Kunsten in de Academiezaal van Veluvine de expositie van Gonny de... Bekker en Joop Erbé. Een bijzondere expositie van textielkunst en houtdraaien.

Gonny de Bekker had na een periode van stilstand 15 jaar geleden, het gevoel iets te missen en nam letterlijk de draad weer op. Ze ging cursussen en masterclasses volgen bij zowel nationale als internationale kunstenaars, waardoor ze geïnspireerd raakte tot het maken van nieuw werk.

Achter het werk dat ze maakt zit veelal een verhaal. De materialen die ze gebruikt zijn zelf geverfd, bewerkt en bedrukt (o.a. zeefdruk, gelatinedruk, eco print, discharge, roest). Ook gebruikt ze plastics, tyvec en andere aan textiel gerelateerde vervormbare materialen. Haar soms intensief met steken bewerkte werkstukken doen enigszins oud en verweerd aan.

Joop Erbé (houtdraaien) keek als jongetje vaak naar zijn vader bij het houtdraaien, die als autodidact zichzelf het houtdraaien had aangeleerd.

Na zijn vroege pensionering (2001) is Joop weer begonnen met houtdraaien en nam les van Christiaan Jörg. Joop werkt het liefst met Inlands hout, bij voorkeur met afwijkingen. De meeste tijd gaat dan ook op aan het zoeken, zagen, slepen en conserveren van hout.
Joop: "Houtdraaien is een ambacht. Voor mij is het meer dan dat. Ik probeer het hout, vóór ik er mee aan het werk ga, te lezen. Lijkt het gaaf en zonder fouten dan zal ik de vormgeving bepalen. Heeft het hout iets 'eigens', dan bepaalt het hout de uiteindelijke vorm."


Ga terug naar overzicht