Ga terug naar overzicht

Standbeeld Molijn onthuld

Het beeld ter ere van François Adriaan Molijn (1853-1912) is donderdag 8 juni onthuld bij Veluvine in Nunspeet. Kunstenaar Nicolas Dings maakte in opdracht van de kunstcommissie van het Van den Broek Lohman Fonds Nunspeet een metershoog beeld van Molijn: een hommage aan Nunspeets eerste grote industrieel. Ben van Wendel de Joode, auteur van de biografie over Molijn, heeft samen met drie leerlingen van het Nuborgh College Veluvine het beeld onthuld.

Janderk Slothouber, voorzitter van het Van den Broek Lohman Fonds Nunspeet, verrichtte de opening. Na de officiële onthulling sprak Ben van Wendel de Joode over de betekenis van Molijn voor de gemeenschap en lichtte Nicolas Dings zijn kunstwerk toe.

Molijn was niet alleen een vernieuwer op technisch gebied, hij zorgde in Nunspeet ook voor grote sociaal-maatschappelijke veranderingen. Nicolas Dings (Tegelen, 1953) verbeeldt Molijns bevlogenheid en engagement in een dynamisch standbeeld van Molijn en zijn onafscheidelijke hondje. Molijns gezicht is naturalistisch uitgewerkt en duidelijk herkenbaar. Dings heeft in de openwerkte mantel een keur aan elementen opgenomen die samen de ‘iconografie van Molijn’ vormen. Zo verwijzen kwasten, een verftube en -roller naar de verffabriek die Molijn oprichtte, duidt een tram op het openbaar vervoer dat hij aanlegde en muziekinstrumenten op de culturele voorzieningen die hij realiseerde. Het 2,50 meter hoge aluminium beeld staat op een driehoekige sokkel. Het kunstwerk zal ’s avonds van binnenuit worden verlicht, waarbij het langzaam van kleur verandert. Het heeft 1,5 jaar geduurd voordat het beeld tot stand is gekomen.

Véronique Baar (QKunst) was als kunstadviseur aangetrokken voor deze kunstopdracht in de openbare ruimte. De kunstcommissie bestaat uit Ben van Wendel de Joode (Van den Broek Lohman Fonds Nunspeet), Hannelore Bosch (directeur Veluvine), Ronald Cleijsen (bedrijvenkring Nunspeet/Nunspeet Uit de Kunst), Margot Jongedijk (conservator Noord-Veluws Museum), Wilco Scheffer (architect Veluvine), Ingrid Slaa (coördinator Nunspeet Uit de Kunst) en drie leerlingen van het Nuborgh College Veluvine: Marie-Christie Kleiberg, Laura Russchen en Joëlle Visser.


Ga terug naar overzicht