Matteo Mijderwijk

Veluwe Suite
za 13 aug ’22 20:15
13 aug ’22
20:15
  • 13 aug ’22
    20:15
    Nestlézaal
  • Inclusief € 0,50 servicekosten, exclusief drankje

Pianist Matteo Myderwyk bracht afgelopen jaar als eerste Nederlandse pianist een soloalbum (Notes of Longing) uit bij het gerenommeerde internationale label Warner Classics.

De jarenlange opleiding als klassiek pianist aan het conservatorium leerde hem vooral om muziek van zijn helden Bach, Liszt en Messiaen achter te laten en zijn eigen muzikale taal te vinden. Allereerst besloot hij om alle klassieke regels van zich af te gooien. Muziek maken zonder vooraf gemaakte afspraken; om als doel te hebben om in het moment muziek te maken. Dit was gelijk de belangrijkste les die hij leerde in deze experimentele periode; muziek staat niet op papier maar wordt in het moment gemaakt.

Over zijn nieuwe album Veluwe Suite vertelt Matteo het volgende:

Afgelopen zomer ben ik met mijn vriendin verhuisd van Amsterdam naar de rand van Hollands grootste natuurgebied: Veluwe. We wilden ons leven meer in rust en natuur beleven. Op zoek naar een minder gehaast bestaan. 

Tijdens mijn dagelijkse wandelingen ontstond al snel het idee om een nieuwe collectie pianocomposities te wijden aan dit prachtige natuurgebied.

Alle acht composities stralen op een bepaalde manier rust uit die ik altijd ervaar tijdens mijn wandelingen op de Veluwe.

De titel Veluwe Suite is tevens een hommage aan Debussy's Suite Bergamasque. Toen ik klassiek piano studeerde aan het conservatorium, vond ik de pianowerken van Debussy altijd een grote inspiratiebron. Debussy gebruikte vaak speciale termen om muziek een bepaalde verbeelding te geven, zoals; a lointain, cédez, calme. In deze sfeer-aanduidingen improviseerde ik vaak zelf verder. 
Voor Veluwe Suite heb ik twee nieuwe sfeer-termen toegevoegd; fidéle, sincère.

Mijn wens is dat Veluwe Suite veel luisteraars een mooi dromerig moment kan bezorgen. Waar men zou kunnen verlangen naar een moment in de natuur.

 

Onderdeel van:
zomerprogramma
 Matteo Mijderwijk - album Veluwe Suite