Nieuwe duo-expositie te zien in Veluvine

do 23 jun ’22

De een is papierkunstenaar, de ander loopt al jaren met zijn fotocamera op zak. Vanaf 9 juli is er weer een gloednieuwe duo-expositie te zien in de Lentink De Jonge Zaal van Veluvine. “Het wordt een feest van vormen”, vertelt Elly Binkhorst (Werkgroep Beeldende kunst). De officiële opening van de nieuwe expositie vindt plaats op zaterdag 9 juli van 13:30 tot 15:00 uur (inloop vanaf 13:00 uur) en iedereen is welkom om te komen kijken.

“Als Werkgroep wilden we in deze zomerperiode voor afwisseling zorgen. Daarom zijn we bewust afgeweken van schilderijen en beelden en hebben we voor twee andere disciplines gekozen: fotografie door de Elburgse fotograaf Kees Jaket en papierkunst door de Nunspeetse kunstenaar Gerri Raap.”

Kees Jaket is al sinds 2013 lid van de Foto Club Elburg (FCE). Hier vindt hij veel gelijkgestemden waarbij het delen van kennis op de eerste plaats staat. "Door het werken met diverse thema’s krijg je een andere kijk op de omgeving en ga je je kwaliteit van fotograferen verbeteren. Leerzaam dus", vindt Jaket. Begin 2017 is hij ook actief als fotograaf voor de Lokale Omroep Elburg (LOE). Na een aantal exposities met de fotoclub gedaan te hebben en later samen met een kennis, is dit zijn eerste eigen expositie.  

Abstracte situaties
Jaket fotografeert graag gebouwen en abstracte situaties van waaruit een verhaal verteld wordt. "Wat heeft zich hier afgespeeld of speelt er nog? Verlaten en vervallen locaties: urban/urbex dus. Portretfotografie vind ik ook boeiend om te doen. Het thema ‘sport’ heb ik momenteel opgepakt, wat ik samen met een fotovriend doe en de resultaten samen bespreek, ter lering en vermaak. Komen de bollenvelden op of speelt er iets anders, dan pak ik de camera en ga ik dit fotograferen."

Gerri Raap werkt op een geheel eigen wijze met de meest uiteenlopende materialen. De laatste jaren houdt ze zich bezig met papier, karton en plastic waarbij ook hulpmiddelen als perspex, hout en metaal worden gebruikt. "Ik verwerk in mijn objecten zowel een veelheid aan bestaande papiersoorten als door mijzelf geschept papier. Tevens wordt golfkarton onder handen genomen. Mijn inspiratiebronnen zijn structuren en ritmes in de architectuur en ook in het dagelijkse leven", vertelt Raap. Kortom, ze maakt gebruik van materialen die anderen weggooien.

Knippend voor de tv
Typerend in het werk van Raap zijn de ritmes. Zowel in haar composities (een aantal huisjes bij elkaar) als in het werk zelf. Bijvoorbeeld de zich herhalende vouwlijnen die een esthetische rust brengen in het ontwerp. Soms gaat ze uit van een ontwerp, maar ze laat zich ook graag leiden door het materiaal. Inspirerende kunstenaars voor Raap zijn: Jan Schoonhoven, Piet Stockmans, Nel Linssen en Andy Goldworthy. Zelf is Raap heel actief in de Nunspeetse kunstwereld en onder andere bestuurslid van KijknouKunst! “Mijn handen staan nooit stil. Zelfs als ik tv kijk ben ik nog iets aan het knippen, vouwen of plakken”, aldus Raap.

Tot en met 6 juli kunnen bezoekers de duo-expositie van Elly Binkhorst uit Nunspeet en Rob de Haan uit Ermelo nog bekijken. Hierna wordt het werk gewisseld met papierkunst van Gerri Raap en fotokunst van Kees Jaket. Kunstliefhebbers die op de hoogte gehouden willen worden van exposities en bijbehorende openingen kunnen zich inschrijven op de nieuwsbrief van Veluvine via veluvinenunspeet.nl. Alle exposities zijn het hele jaar door gratis te bezoeken tijdens de openingstijden van Veluvine, mits de zaal niet verhuurd is. Meer informatie over het expositieseizoen vind je op veluvinenunspeet.nl.