Kinderen gratis naar theater Veluvine

do 15 dec ’22

Theater Veluvine is in samenwerking met Rotary Nunspeet een nieuw initiatief gestart: Veluvine Theater & Kids. Tijdens deze donkere dagen te midden van de steeds stijgende prijzen wil Veluvine graag een hoopvolle boodschap brengen en cultuur toegankelijk houden voor kinderen. Concreet betekent dit dat het Nunspeetse theater per direct gratis tickets beschikbaar maakt voor kinderen t/m 14 jaar voor alle familievoorstellingen vanaf 29 december 2022. 

Bezoekers kunnen op een toegankelijke manier steun betuigen; door de theaterkaartjes wél te betalen. Die mogelijkheid blijft gewoon, aangezien het initiatief bedoeld is voor hen die een bezoek aan het theater niet (meer) kunnen betalen. Hoe meer mensen dit initiatief ondersteunen, hoe langer het Veluvine Theater & Kids Fonds stand kan blijven houden. Om het ondersteunen te stimuleren, voegt Veluvine ook de optie toe om kinderkaarten te bestellen tegen gereduceerd tarief. Zo kan ieder zelf een bewuste keuze maken voor zijn of haar bezoek. Er geldt geen maximum voor het bestellen van gratis kinderkaarten, maar er moet wel minimaal 1 volwassen betalende begeleider mee.

Theater De Maaspoort in Venlo bracht directeur-bestuurder Hannelore Leusink op het idee. Het Limburgse theater besloot onlangs als eerste theater in Nederland om gratis kinderkaarten beschikbaar te stellen. De achterliggende gedachte daarbij is om iedereen de kans te bieden om in een tijd waarin alles duurder wordt even te ontspannen in de fantasie van het theater. Voor veel gezinnen is een theaterbezoek letterlijk onbetaalbaar geworden. “Wij vonden dit zo’n goed initiatief dat we contact hebben gezocht met de Rotaryclub. Zij omarmden het idee direct en zo werd er tijdens de veiling op het 50-jarig lustrumfeest geld ingezameld om theater gratis te maken voor kinderen”, vertelt Hannelore Leusink (directeur/bestuurder). Er werd een fantastisch startbedrag opgehaald. 

De theatersector heeft de afgelopen jaren een klap gehad en heeft nog steeds geen reden tot optimisme met de extreem stijgende energieprijzen, de daarmee samenhangende inflatie en het tekort aan arbeid. Het doorberekenen van de stijgende kosten door verhoging van ticketprijzen is voor Veluvine geen optie. Sterker nog: het verlagen van de tickets zou logischer zijn om de voorstellingen toegankelijk te houden voor een breed publiek. “En dat is precies wat we willen bereiken door de (familie)voorstellingen per direct gratis te maken voor kinderen tot en met 14 jaar.”

Drie van de vier kinderen worden gemist in theater
Drie van de vier basisschoolkinderen, die normaal regelmatig een bezoek brengen aan podia, hebben in 2021 het podium moeten missen ten opzichte van het laatste ‘normale’ jaar 2019. Bij benadering ging 15% van de schoolgaande jeugd ten minste één keer naar een uitvoering in 2021. Dat is een kwart van het aandeel in 2019, toen 59% van de schoolgaande kinderen minstens één keer naar een uitvoering gingen (bron: VSCD). “Met dit initiatief hopen we ieder kind in regio Nunspeet, ongeacht de financiële positie van zijn ouders, de kans te bieden om kennis te maken met de magie van het theater”, vertelt Leusink.

Sneeuwbaleffect
De bijdrage van Rotary Nunspeet is ondergebracht in het Veluvine Theater & Kids Fonds, waaruit de gratis tickets worden betaald. Het fonds komt volledig ten goede aan het toegankelijk maken van theater voor kinderen tot en met 14 jaar. Het doel is om alle kinderen in Nunspeet en de regio ermee te bereiken.

Win-win
Het mooie aan dit initiatief is dat artiesten en producenten er niet op toeleggen en natuurlijk hoopt Veluvine heel veel meer kinderen in het theater te mogen ontvangen. Bij Theater De Maaspoort is het project inmiddels al een groot succes. Zij trokken sinds de lancering maar liefst 45% meer bezoekers naar hun theater. “Uiteraard hopen wij hier ook op! Daarnaast hopen we meer ondersteuners te vinden voor het Veluvine Theater & Kids Fonds zodat we dit zo lang mogelijk kunnen doorzetten. Neem dus vooral contact met ons op als je wilt bijdragen”, aldus Leusink.

Meer informatie over het reserveren van gratis kinderkaarten en de voorwaarden zijn te vinden op de pagina Gratis theater voor kinderen.