Binnenkort nieuwe duo-expositie te zien in Veluvine

vr 29 okt. ’21

Van geometrisch abstract werk en plattegronden geïnspireerd op luchtballonvaarten naar een explosie van kleur en emoties. Tot en met 31 oktober is het werk van Inge in ‘t Hout en Han Lammers nog te bewonderen in de expositieruimte van Veluvine. Daarna wordt het werk gewisseld met kunst van Chalak Osman uit Ermelo en Lydia Laman uit Harderwijk. Op zaterdag 6 november vindt de officiële opening plaats in de Lentink De Jonge Zaal.

“Ik denk dat je heel blij wordt van de nieuwe expositie, omdat ie heel kleurrijk en expressief is”, vertelt Elly Binkhorst (voorzitter van werkgroep Beeldende Kunst Veluvine). “Met de donkere maanden in aantocht is het fijn om kleur en emotie te ervaren. Ik verheug me er echt op om de expositie te zien.” 

Overdragen van emotie centraal
Voor het expojaar in Veluvine selecteerde de werkgroep 14 kunstenaars uit Nunspeet en omstreken. “We hebben gekeken naar boeiende combinaties om samen te exposeren.” Dat de werkgroep   Laman en Osman samen laat exposeren, komt doordat bij beide kunstenaars het overdragen van emoties in hun werk centraal staat. “Ze willen dat de kijker iets gaat voelen.” Zo bezocht Laman voor het maken van haar beelden hoogbejaarden die ze interviewde. “In de beelden zie je de ouderdom, de zorgen en het geleefde leven terug.”

Over het werk van Osman
Waar Laman beelden boetseert, creëert Osman abstracte olieverfschilderijen die zich kenmerken door diepte, ruimtelijke werking, balans en verloop van kleuren. Zijn werk straalt energie, evenwicht en harmonie uit. Osman: "Voor mij is schilderen een ontdekkingsreis, waarin mijn gevoel en de verkenning van verschillende technieken de belangrijkste elementen zijn. Ik heb vooraf een bepaald beeld in gedachten. Gedurende het proces focus ik mij op de kleuren en structuur en probeer ik dat beeld in werkelijkheid te creëren. Door te schilderen kan ik de dagelijkse dingen loslaten en kom ik bij mezelf. Mijn inspiratie haal ik uit de alledaagse dingen, bijvoorbeeld de natuur, beelden uit een stad, een beeld op televisie, muziek, kunst en aspecten van het leven van mijn land van herkomst."

Nieuw Werk aan de Wand

In de gangen van Veluvine kun je vanaf november ook de schilderijen van wijlen Laurens Jan Pijpers bewonderen. Hij was een Nunspeetse schilder en gaf jarenlang les. Zijn werk is natuurgetrouw en omvat allerlei landschappen van Nunspeet. Binkhorst: “Voor Nunspeters zullen de schilderijen een feest van herkenning zijn”.  

De expo-opening van Laman & Osman is toegankelijk voor geïnteresseerden en vindt plaats op zaterdag 6 november van 10:00 uur tot 12:00 uur. Alle exposities zijn het hele jaar door gratis te bezoeken tijdens de openingstijden van Veluvine, mits de zaal niet verhuurd is. Inwoners van de gemeente Nunspeet die het leuk vinden om te exposeren, kunnen zich aanmelden via de website van Veluvine. “We willen graag een springplank zijn voor aankomende kunstenaars”, aldus de voorzitter van de Werkgroep Beeldende Kunst. Meer informatie over het expositieseizoen vind je op veluvinenunspeet.nl.