keramiek

wordt verplaatst i.v.m. waterschade

 

Over het werk van Frida Hengeveld en Josje Berends van Studio Keramiek Elburg

In de binnenstad van Elburg bevindt zich “Studio Keramiek Elburg”. Het kleinschalige atelier is van Frida Hengeveld en Josje Berends. Een heerlijke plek waar zij én hun cursisten draaien op de draaischijf en handvormen met klei. Josje: ‘Ik kan daar vele uren doorbrengen als mijn kinderen op school zitten en ik niet ;-). Want naast mijn hobby als pottenbakster, sta ik ook voor de klas en doe dat met heel veel plezier’. Frida: ‘ik ben al 50 jaar bezig met klei en, sinds 5 jaar, werk ik samen met mijn schoondochter in ons atelier’.

Josje draait vooral gebruikskeramiek op de draaischijf: o.a. schalen, borden, kommen, kopjes, vaasjes. Haar werk is geïnspireerd op Scandinavisch design: met strakke vormen en klei waarin “spikkels” zitten.  Ze bakken het gebruiksgoed als steengoed (1240 graden en vaatwas-bestendig) en gebruiken daarbij eigen ontwikkelde glazuren, waarmee ze afgelopen jaren geëxperimenteerd hebben, om tot de verrassende resultaten te komen dat ze nu laten zien.

Frida maakt o.a. handvormen op basis van geometrische figuren en experimenteert met de manier waarop deze afgewerkt worden bij het bakken. Zij gebruikt hierbij organisch materiaal dat bij het verbranden een bepaalde kleur aan haar werkstukken geeft.

Trio-expositie
De expositie van Frida Hengeveld en Josje Berends  is te zien in Veluvine in maart & april 2024. Het betreft een trio-expositie samen met kunstenaar Eline Achterhuis.

Fotografie: Barbara van der Linde