Anneke Kelderman

keramiek

Over het werk van Anneke Kelderman

De sculpturen van Anneke Kelderman kenmerken zich door hun sterke relatie met de architectuur in de breedste zin van het woord. Deze relatie uit zich in verschillende facetten van haar keramiekstijl.

Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van iconische elementen uit verschillende bouwstijlen of het gebruik van specifieke geometrische vormen. Een duidelijk voorbeeld van haar liefde voor architectuur is terug te vinden in de containers van Anneke Kelderman. Hierin vormen de strakke lijnen van de klei, gecombineerd met kleur,  transfers en vilt de essentie van haar keramiekstijl.

Anneke is in 1993 met beeldhouwen begonnen aan de vrije academie te Nunspeet. Primair omdat zij als grafisch vormgeefster graag ruimtelijker wilde werken. Daarna heeft zij de overstap gemaakt naar keramiek en ontstond haar passie voor klei als creatief materiaal.

In die eerste periode heeft zij een aantal jaren nauw samengewerkt met keramist Bé Klein en heeft Anneke verschillende technieken geleerd bij Keramikos te Haarlem zoals draaien, glazuren en transfermethodieken. Ze heeft een masterclass van Wim Borst gevolgd, hij is een inspiratiebron voor haar.

In 2009 is Anneke Kelderman gestart met de keramiek-opleiding in Haarlem waar zij zich verder specialiseerde in glazuren en keramiektechnieken. Na het behalen van haar diploma in 2012 is zij lid geworden van de Nederlandse Vakgroep Keramisten.

"Ik heb veel zin om in Veluvine te exposeren, het is een mooie en overzichtelijke zaal. Ik hoop dat de bezoekers kunnen zien dat ik veel plezier heb beleefd bij het maken van mijn werkstukken."

duo-expositie
De expositie van Anneke Kelderman is te zien in Veluvine in november & december 2022. Het betreft een duo-expositie samen met kunstenaar Carla Zeegers.