Patricia Burgers

keramiek

Over het werk van Patricia Burgers

"Ik ben Patricia Burgers, keramist en beeldend docent. Een aantal jaren geleden ben ik verslingerd geraakt aan de klei en heb de Nederlandse Keramiekopleiding in Gouda gevolgd. Daar heb ik veel technische vaardigheden opgedaan die ik kan combineren met mijn eigen ideeën over kunst en vormgeving. In het werk onderzoek ik de ruimte die bestaat uit de fysieke ruimte, de persoonlijke ruimte en de ruimte in ons zelf.  Landschappen, kadasterkaarten, landschapsarchitectuur, de problematiek rondom krapte van de leef- en woonruimteruimte, maar ook de eindeloze ruimte zijn onderwerpen waar ik me mee bezig houd. Dit verbeeld ik in een spel met de binnen en buiten, gesloten en open ruimte van een object. Het werk heeft een meetkundig karakter en is gebaseerd op de concrete vormen, cirkel en vierkant. Dit resulteert in een geometrisch abstracte vormgeving. 

Mijn inspiratie komt uit de jaren ’30 - ’90 van de vorige eeuw, waarbij Ad Dekkers, Ben Nicholson en Maria van Kesteren mijn favorieten zijn. Ad Dekkers en Maria van Kesteren zijn Nederlandse kunstenaars die de nadruk leggen op de vorm. De helderheid van de vormentaal, het zonder opsmuk tot de kern komen, spreekt mij erg aan.

Het maken van en bezig zijn met kunst is mijn passie en mijn werk. In mijn atelier aan huis werk ik meerdere dagen per week. De objecten die ik nu maak zijn technisch uitdagend en daar ben ik ongeveer een half jaar mee bezig. Het handgevormde werk is kwetsbaar en moet heel langzaam drogen, om kromtrekken te voorkomen. Als het droog is wordt het gestookt en voorzien van een gekleurde deklaag. Daarvoor gebruik ik meestal een gekleurde sinterengobe of een gekleurd mat glazuur, die ik zelf maak. De zachte matte afwerking absorbeert het licht en ondersteunt de vorm. De laatste stook gebeurt op 1060ºC of 1140ºC.

Naast het kunstenaarschap ben ik docent bij de Vrije Academie Nunspeet, daar geef ik met heel veel plezier Keramieklessen en les aan het Voorbereidend Jaar. Ik ben blij met de mogelijkheid te kunnen exposeren in de Veluvine. Het is een mooie plek om mijn werk als Nunspeetse kunstenaar te kunnen laten zien. Ik hoop dat de bezoekers even stilstaan bij de objecten en een moment de tijd nemen om rustig te kijken. Het werk is iets anders dan wat je van keramiek zou verwachten. Wellicht verrassend en iets nieuws om naar te kijken."