Marjon Hoftijzer

textiel

over het werk van Marjon Hoftijzer

Marjon Hoftijzer-Boer (textiel- en glaskunstenaar) is geboren in IJsselstein, maar woont na de nodige omzwervingen al ruim 30 jaar in Harderwijk.

"Textiel vormt een rode draad in mijn leven. Als kind knutselde ik al met de restlapjes die mijn moeder overhield van het kleding naaien en restje borduurgaren. Van alles mogen maken vanuit de eigen fantasie voelde als een grote rijkdom. Een enorme tegenstelling met het handwerkonderwijs in de zestiger en zeventiger jaren.

Na een opleiding als kleuterleidster volgt een diploma gericht op werken in de gehandicaptenzorg.

Later in de avonduren volgen alsnog de aktes textiel en kunstgeschiedenis. De verscheidenheid van textiel en de vele mogelijkheden blijven me boeien. Nieuwe synthetische materialen dagen uit om de mogelijkheden die het heeft te ontdekken en te combineren met de traditionele materialen en dat in een nog bijna internet loos tijdperk.

De inspiratie voor mijn werk vind ik in de natuur en in de dagelijkse omgeving thuis. Mijn werk heeft over het algemeen een boodschap. Dat kan persoonlijk zijn, maar ook betrekking hebben op maatschappij en wereld. Fotograferen en tekenen staan meestal aan de basis van mijn ontwerpen. Het is vaak een zoektocht naar eenvoud. Het werken met transparante lagen en laagjes komt veel in mijn werk voor.

De nieuwste uitdagen zoek ik nu in het combineren van transparant textiel en zelf gefused glas.

Het zachte en aaibare van textiel en het harde en koude van glas zijn werelden van verschil. De overeenkomst zit in de transparantie van beide materialen.  Om die beiden te kunnen combineren is een nieuwe fase in mijn werk.

Naast mijn “werk” als kunstenaar, geef ik ook cursussen en workshops, zowel in mijn atelier als op locatie.

trio-expositie
De expositie van Marjon Hoftijzer is te zien in Veluvine in juli & augustus 2023. Het betreft een trio-expositie samen met kunstenaar Arnold van Verseveld en Walda Mees.

Fotografie: Rob Lamper