Gonny de Bekker

textiel

over het werk van Gonny de Bekker

Geboren te Baarle-Nassau. Na de leraren opleiding tekenen, textiele werkvormen en handvaardigheid, is Gonny les gaan geven. Door drukte in gezin en met werk kwam ze nauwelijks meer toe aan persoonlijke creatieve ontwikkeling. Dit begon ze te missen en daarom ging ze cursussen, workshops en master classes volgen bij zowel nationale en internationale kunstenaars van verschillende disciplines. Om haar creatieve blik en mogelijkheden te blijven verruimen, doet ze dit tot op heden. 

Regelmatig bezoek aan musea draagt hieraan eveneens bij.  Ook in de studie binnenhuis architectuur die ze volgde, vindt ze ondersteuning. Door dit alles kan, en wil ze zich verder ontwikkelen.

Gonny heeft jaren les gegeven in het voortgezet onderwijs, beroeps onderwijs, volwassen educatie, Volksuniversiteit en zelf georganiseerde cursussen. Ook is ze lid van STIQS, een groep textielkunstenaars, voortgekomen uit een kadercursus van Stichting Beeldende Amateurkunst en lid van Kunstkring Nunspeet.

de keuze voor textiel

"Textiel heeft een textuur, is veelzijdig te bewerken, is flexibel, vervormbaar en kan zelfs uit het platte vlak geheven worden.  Behalve textiel verwerk ik ook  andere flexibele materialen, zoals o.a. plastics, polyester, tyvec. 

Textiel en kunst zijn belangrijke onderdelen van mijn leven en onderdeel van mijn doen en denken. Mijn inspiratie zoek ik vaak in iets wat een “verhaal”heeft. Alvorens ik aan het werk ga, verdiep ik me in het onderwerp, ik ga er als het ware mee in gesprek. Hierdoor gaat het voor me meer leven. 

Technieken waarmee ik mijn werk bewerk zijn o.a. zeefdrukken, mono printen, stempelen, discharge, batik . Door mijn werk zowel met de hand als machinaal te bewerken , probeer ik een spanning te laten  ontstaan. Het intensief bewerkte werk, ziet er vaak verweerd en schilderachtig uit. Op deze manier hoop ik zoveel mogelijk een eenheid te bereiken, passend in het vlak. Veelal maak ik meerdere werkstukken van een onderwerp."

duo-expositie
De expositie van Gonny de Bekker is te zien in Veluvine in maart & april 2023. Het betreft een duo-expositie samen met kunstenaar Patricia Burgers.