OVER HET WERK VAN GUILL HOMBERGEN

Van jongs af aan was tekenen de rode draad in het leven van Hombergen. Het was dan ook niet verwonderlijk dat hij uiteindelijk de Kunstacademie in Maastricht volgde. Gezien zijn bouwkunde achtergrond, studeerde hij er architectonische vormgeving. Het duurde zo’n beetje tot zijn pensionering in 2022, dat Guill eindelijk tijd en plek vond om te schilderen. ‘Inmiddels gekleurd door het leven, kan ik mij niet vinden in het naschilderen van plaatjes. Schilderijen zijn voor mij uitingen van een gevoel, een emotie, een duiding of inzicht, dat ik wil delen. Vaak begin ik op een doek met een of twee kleuren voor een onderschildering. Er ontstaan associatief vormen en verbindingen. Dat kan abstract zijn of figuratief, iets wat ik vervolgens verder uitwerk. Er ontstaan zo ideeën, voor een schilderij. Ik kan ook in de natuur iets zien, of bv. een kledingstuk dat over een stoel hangt, waarin ik een vorm ontdek, schetsboeken vol intussen waaruit ik inspiratie haal voor een schilderij’.

De afgelopen jaren houdt Hombergen zich veel bezig met filosofie en psychologie. Hij volgde een opleiding tot kunstzinnig counselor, waardoor hij de kracht ontdekte die kunst kan hebben. Die kracht probeert hij te gebruiken in zijn schilderijen. ‘Ik tracht iets neer te zetten wat de toeschouwer aan het denken zet. Zo veranderlijk als mijn gedachten zijn, zo divers is het werk dat ik maak, steeds op zoek naar iets nieuws’.

Duo-expositie
De expositie van Guill Hombergen is te zien in Veluvine in juli & augustus 2024. Het betreft een duo-expositie samen met kunstenaar Welma Visch.  


Fotografie: Barbara van der Linde