Joop Erbé

houtdraaiwerk

over het werk van Joop Erbé

"Houtdraaien is een ambacht", vindt Joop Erbé. Hij leerde het ambacht ruim 25 jaar geleden van Nederlandse houtdraaiers en verbeterde zijn technieken door in Ierland les te nemen.

"Beheersen van techniek is belangrijk; het kunnen ‘lezen van hout’ is, zeker voor mij, nog belangrijker en dat is gebaseerd op lange ervaring. Meestal heb ik vooraf een idee wat ik wil gaan maken. Ik ga dan op zoek naar hout dat daarvoor geschikt is. (vaak hout uit eigen voorraad) Houtdraaien is voor mij het open maken, het blootleggen van de verrassing die in het hout verstopt zit. De tijd dat ik daadwerkelijk met houtdraaien bezig ben staat niet in verhouding tot de tijd die ik besteed aan het zoeken, sjouwen, verzamelen, zagen en conserveren van hout. Elk hout is in principe geschikt om te draaien. Voor mij is dat zelden interessant. Ik zoek ‘spannend hout’. Hout met afwijkingen, vergroeiingen of ziektes. Voor mij moet het hout ‘vragen’ om bewerkt, ‘gedraaid’ te worden. Het is een discipline, bijna een kunst om te luisteren en aan te voelen wat het hout verbergt. Tijdens het draaien zal het hout dan ook vaak mede de vorm bepalen. Speciaal voor deze expositie heb ik veel nieuw en divers werk gemaakt", aldus Erbé.

De geëxposeerde objecten zijn maar een klein deel van zijn laatste werk. De laatste jaren draait hij zelf niet meer zoveel als voorheen. Lesgeven in zijn speciaal daarvoor ingerichte Nunspeetse atelier is voor hem een tweede passie geworden. Een bezoek aan zijn atelier is mogelijk op afspraak. 

duo-expositie
De expositie van  Joop Erbé is te zien in Veluvine in september & oktober 2022. Het betreft een duo-expositie samen met kunstenaar Annelies van Turnhout.