OVER HET WERK VAN HANS BORST

Hans Borst uit Hattem reist door heel Europa op zoek naar verlaten gebouwen zoals voormalige sanatoria, kloosters, villa's en kastelen. Twee aspecten maken de foto's van hem bijzonder voor liefhebbers van hedendaagse fotokunst. Allereerst de vervallen glorie van gebouwen. Hij fotografeert erfenissen uit het verleden die aan hun lot worden overgelaten. Als iedereen het gebouw heeft verlaten blijft het ontzield achter. Op de foto's is het trage knagen van de tijd pijnlijk zichtbaar aan stof, roest, vocht, barsten, lekkage of schimmelvlekken om een paar  elementen te noemen.

‘De foto's maak ik in HDR. Het resultaat is door de bijzondere kleurencombinatie kunst op zichzelf geworden. Ik fotografeer in een stijl die imposante ruimten mooi tot hun recht laten komen. Ook al ligt de fysieke aanwezigheid in het verre verleden, op de foto's is dit nog te traceren. Het resultaat van de zoektocht en de bewerking van de foto's zijn imposant en esthetisch zeer aantrekkelijk voor kunstliefhebbers. Tragische schoonheid, zo zou ik het willen omschrijven’.

Duo-expositie
De expositie van Hans Borst is te zien in Veluvine in november & december 2023. Het betreft een duo-expositie samen met kunstenaar Bert Spijkerman.

Fotografie: Barbara van der Linde