Marloes Otten

schilderijen

over het werk van Marloes Otten

Marloes Otten is een gepassioneerd autodidactisch kunstenaar, die figuratieve retro-pluralistische kunstwerken maakt. Retro-pluralisme is het teruggrijpen op producten en ontwerpen uit het verleden bij het creëren van een nieuw product waarvan de vormgeving geen kopie is van een eerder product, maar erdoor is geïnspireerd. Haar werk heeft een verhalend karakter en bevat vaak anachronistische elementen. Een veelvoud van verschillende oude en nieuwe bouwstenen vormen samen een nieuwe waarheid. Ze laat zich inspireren door een oneindige hoeveelheid bronnen uit de actualiteit en de (kunst)geschiedenis, waaronder de klassieke meesters, de neo- en magisch realisten, boeken of brieven, of de beginjaren van de twintigste eeuw. 

Ze maakt op zichzelf staande kunstwerken of kleine reeksen die qua techniek en stijl sterk kunnen verschillen. Het onderwerp en haar verbeelding bepalen de vorm van haar figuratieve werken. Hierdoor is er in de expositie in Veluvine een grote diversiteit zichtbaar die varieert van olieverf, acrylverf, mixed media, pen, potlood of digitale kunst. Deze exposite, waar ze een groot aantal kunstwerken kan tonen, is voor haar een uitgelezen kans om te laten zien wat ze in huis heeft.

De gemene deler in het werk is haar liefde voor de afgebeelde figuren. Een betrokkenheid die gedurende het werkproces groter wordt, net als het bekijken of lezen van een meeslepende film of roman. Ze laat niet los en dat is zichtbaar in de details. Tijdrovend, maar het resultaat moet recht doen aan de schoonheid van het gekozen thema. Ze hoopt dat de bezoekers dit in haar werk terug zullen zien.

biografie Marloes Otten

Marloes Otten (Zwolle 1968) werkt als grafisch ontwerper, tekstschrijver en communicatiespecialist met haar eigen ontwerpbureau Krekwerk in Epe (www.krekwerk.nl). Naast professionele diploma’s in economie, transport & logistiek en grafische vormgeving, rondde ze in 2014 haar studie Cultuurgeschiedenis aan de Vrije Universiteit af. 

Als kind was tekenen en schilderen haar grote passie. Maar door te weinig tijd naast haar professionele leven heeft ze hier te weinig mee kunnen doen. Vanaf 2018 vond ze meer ruimte zich hierin te ontwikkelen en is ze met een grote inhaalslag gestart. Om haar schildertechniek in olieverf te verbeteren volgde ze de opleiding Klassieke technieken bij Serob Darbinian aan de Vrije Academie voor Beeldende Kunsten Nunspeet (VAN), waar ze in 2021 haar certificaat behaalde. Ook daarna is ze bij de academie blijven schilderen. Praktisch elk geschikt moment dat ze de rust kan vinden, besteedt ze aan het maken van kunst. Een bijna dagelijkse activiteit in haar leven, die niet meer weg te denken is. Ze kan ook benaderd worden om kunstwerken in opdracht te maken.

duo-expositie
De expositie van Marloes Otten is te zien in Veluvine in mei & juni 2023. Het betreft een duo-expositie samen met kunstenaar Julia Jiskoot.