schilderijen

Over het werk van Eline Achterhuis

Eline Achterhuis uit Zwolle, is een veelzijdige kunstenaar. Van jongs af aan is ze beeldend bezig en later rond zij Academie beeldende Kunsten Minerva succesvol af. Schilderen is een van haar hoofddisciplines en in de loop der jaren zijn daar andere materialen en technieken bijgekomen zoals beeldhouwen en mixed media. Werkend vanuit intuïtie en emotie legt zij deze ook vast in kleurrijke, deels figuratieve beelden, waarin zij ruimte overlaat aan de kijker voor eigen interpretaties.

Carpe diem (2021- heden) 
Deze serie is ontstaan tijdens de Covid pandemie. We leven in een zorgelijke tijd en dat roept van alles bij mij op en zet me aan om 'kleur aan leven te geven', letterlijk en figuurlijk. Zonder voorafgaande schetsen begin ik aan een schildering door een gedachte, gebeurtenis of een emotie. Ik werk in lagen, voornamelijk met acrylproducten. Ik gebruik veel en heldere kleuren en zoek de samenhang of de spanning ertussen. In de vormgeving wijk ik af van de werkelijkheid waardoor ik ruimte laat voor meerdere interpretaties, voor mijzelf en de kijker. Carpe diem, of te wel 'pluk de dag". De romeinse schrijver Horatius schreef dit spreekwoord met als doel dat mensen van iedere dag moeten genieten. Ik deel deze mening.

Kracht en Kwetsbaarheid (2015- heden)
Dit werk gaat over ‘mens’. Ik ben omringd door ze en met ze verbonden. ‘Kracht en Kwetsbaarheid’ gaat over individuen die je zomaar tegen zou kunnen komen. Van nature hebben ze kenmerken en eigenschappen meegekregen, maar wie zijn ze? ‘Mens’ uit je omgeving. Als ik op straat om me heen kijk zie ik ze. In een tel vang ik een emotie op, in een houding een ambitie, in een uitstraling een verlangen, in een blik kwetsbaarheid. Ik heb 'medemens' geschilderd: in voorstelling, kleur, lijn en in (ontbrekende) vorm. Een (on)bekend mens die iets oproept. Krachtig en kwetsbaar tegelijk. Mens met iets waar je langer naar kan kijken en die voor iedere kijker een eigen beleving of herkenning is. Het doek is oud weerbarstig onbewerkt grof linnen uit 1908, gemaakt in de 'verdwenen' Twentse thuisweverijen en textielfabrieken. Een deel komt uit grootmoeders kasten, nog opgerold als uitzet-product of gebruikt als beddengoed voor in de bedstede. Voor het verstevigen van dit oude linnen gebruikte ik oa harsproducten. "Mens' maakte ik met acrylverf, stiften, grafiet en water. Ik gebruikte penselen, paletmessen, vingers, poetslappen en kwasten, vooral oude versleten kwasten omdat die door hun staat een verrassend resultaat gaven.

Trio-expositie
De expositie van Eline Achterhuis is te zien in Veluvine in maart & april 2024. Het betreft een trio-expositie samen met kunstenaars Frida Hengeveld en Josje Berends van Studio Keramiek Elburg.

Fotografie: Barbara van der Linde