Nieuwe trio-expositie te zien in Veluvine

do 27 jan ’22

Mussen, merels, roodborstjes, bubbels en bronzen beelden. Allemaal staan ze centraal in de gloednieuwe trio-expositie die ons uit de winter lokt, het prille voorjaar in. Tot en met 15 maart kunnen bezoekers genieten van kunst van Joepe Bos, Cor den Toom  en Ariënne Schakelaar in de Lentink De Jonge Zaal van Veluvine.

Echte eyecatchers in de nieuwe expositie zijn de grote doeken van Joepe Bos uit Zwolle met geschilderde vogels in maxiformaat. Zo kom je onder andere oog in oog te staan met een roodborstje van een meter. “De vrije lichtheid waarmee ze geschilderd zijn, vormen een spannende tegenstelling met de afmetingen van de doeken”, licht Elly Binkhorst toe (voorzitter Werkgroep Beeldende Kunst Veluvine). Het werk van Bos ontstaat vanuit de stilte in het bos en haar verwondering voor de schoonheid van de natuur. “Zij ziet vogels als de verbinders tussen hemel en aarde. Nu we deze zangvogels met het lengen van de dagen weer meer gaan horen, is het aangenaam ze zo groot in beeld te kunnen aanschouwen.”

Kunstenaar Cor den Toom uit Elburg exposeert zijn beelden, gemaakt van brons, vaak gecombineerd met andere materialen zoals hout, ijzer en glas. Den Toom: "In mijn werk probeer ik thema's terug te laten komen die betrekking hebben op, de relatie tussen God en mens, natuur, emoties, ritme, enz.". Ook speelt Icarus, een figuur uit de Griekse mythologie, een belangrijke rol in zijn werk. De beeldende kunstenaar maakt ook beelden in opdracht. De meest bijzondere opdrachten zijn voor hem toch wel het maken van “herdenkingskunst”, een kunstwerk naar aanleiding van een overlijden. "Het bijzondere is dat je probeert herinneringen, aan een persoon, te vatten in het beeld."

Ariënne Schakelaar, ook uit Zwolle, exposeert met een tiental beelden gemaakt van serpentijn, albast en speksteen. Stenen hebben haar altijd gefascineerd. Waar komen zij vandaan, welke reis hebben zij afgelegd? Een van haar beelden gaat over bubbels, haar actuele vertaling in albast van wat de kunstenares nu in de samenleving ziet gebeuren. Volgens Schakelaar gaan bubbels over uniciteit. “Iedereen is geneigd in zijn eigen bubbel te leven. In sommige gevallen raak je elkaars bubbel en drijf je samen een tijdje verder, soms ook drijven bubbels alleen of met een groepje weer verder. Iedereen, groot en klein, kent dit beeld van hoe zeepbellen zich gedragen. Nu de verdeeldheid in onze samenleving toeneemt, is het misschien nodig om soms even uit je eigen bubbel te stappen en de bubbel van een ander te waarderen en wellicht te respecteren”, aldus Schakelaar.

Nieuw Werk aan de Wand
In de gangen van Veluvine hangen sinds begin januari ook werken van leerlingen van kunstschilder Wim Bakker. De schilderijen zijn ontstaan tijdens lessen in zijn atelier waarbij geoefend werd in onder andere ritme en kleurgebruik. Het gaat om vrij werk en werk in opdracht gemaakt door Trieneke Haverkamp, Mientje van der Kraan, Ria Kroondijk en Herman Evertse. 

Alle exposities zijn het hele jaar door gratis te bezoeken tijdens de openingstijden van Veluvine, mits de zaal niet verhuurd is. Meer informatie over het expositieseizoen vind je op onze expositiepagina.